Bert Hellinger

Bert Hellinger, családállítás, családfelállítás, szellemállítás, rendszerállítás, szervezetállításBert Hellinger Németországban született 1925. december 16-án, gyermekkorát Kölnben töltötte.  Eredetileg keresztneve Anton Johann volt, a Bert keresztnevet később vette fel.  (Szent Suitbert apostol neve után – jelentése: erő révén ragyogó).

Tanulmányait Kölnben majd Löhrben, a marienhilli szerzetesrend internátusában és Kasselben végezte.

1942-ben (17 évesen) behívták munkaszolgálatra, egy évvel később már a nyugati fronton, Franciaországban harcolt. Achennél amerikai hadifogságba esett és egy belgiumi fogolytáborba került. Egy év után sikerült megszöknie, társai segítségével.

Röviddel ezután a marienhilli szerzetesrendhez csatlakozott növendékként, s a würzburgi egyetemen filozófiai, teológiai és pedagógiai tanulmányokat folytatott. 1951-ben szentelték pappá.

1952-ben a Dél-Afrikai Unióba küldték. Az ottani egyetemen tovább folytatta pedagógia tanulmányait, s felsőfokú tanári képesítést szerzett.

Vezetői sokféle munkával megbízták kulturális területen, papi szolgálatot látott el egy nagy létszámú gyülekezet katedrálisában majd misszionáriusként dolgozott a zulu törzsnél, ahol a helyi közösség plébánosa, egy bennszülött iskola igazgatója és tanítója volt, valamint a tanítók továbbképzésével foglalkozott. Itt figyelte meg, hogy a természeti népeknél milyen nagy jelentősége és gyógyító ereje van az ősök tiszteletének.

A pedagógiai és teológiai tanulmányok mellett mély belső utat járt be, sok meditációval és önfegyelemmel. Folyamatosan képezte, fejlesztette magát, önismereti tréningeken vett részt.

Az egyik ilyen tréningen az alábbi kérdések  új utak keresésére késztették:

„Mi fontosabb Neked, az eszmék vagy az emberek? Melyiket áldozod fel a másikért?”

Az új nézőpont olyan mély változásokat idézett elő Hellinger lelkében, hogy 1971-ben elhagyta Afrikát, kilépett a szerzetesrendből és megvált papi kötelezettségeitől.

Jung analízisét már jól ismerte, s a következő évtizedben még inkább elmélyült a kor nevesebb lélektani irányzataiban.

Tanulmányozta:

  • Szondi Lipót, a sorsanalízis, mint módszer megteremtőjét, aki a kollektív és személyes tudattalan közé beiktatta a családi tudattalant

„a sors a bennünk meglévő ősöktől, vérrokonoktól származó választási kényszer – szerelemben, barátságban, foglalkozásban, betegségben és halálban”

  • Böszörményi-Nagy Iván kontextuális családterápiáját, amely egy integratív, intergenerációs modell. Az egyén pszichológiai folyamatait, és a család interakciós struktúráját is vizsgálja, de középpontjában az emberi kapcsolatok egzisztenciális dimenziója áll.

Alapköve a kapcsolati etika, amely

„meghatározza létünket, személyiség-fejlődésünket, családi és társadalmi kapcsolatainkat, személyes jólétünket és közösségünk túlélését”

  • a Janov-féle primerterápiát (ős-sikoly)
  • Berne tranzakcióanalízisét
  • Milton H. Erickson amerikai pszichiáter terápiáját, akit joggal nevezhetünk a modern orvosi hipnózis megteremtőjének, s akinek rendkívüli történetei és a történetekbe ágyazott hipnotikus utasítások használata nagyon megérintette Hellingert.
  • Husserl fenomenológiája Hellinger módszerének alapfilozófiája lett

A családállítás módszerével először Amerikában találkozott, majd a nyolcvanas évek elején Thea Schönfelder csoportjában szerepvállalóként volt része abban a meghatározó jelentőségű élményben, amelynek hatására a módszert alkalmazni kezdte, s hamarosan a pszichoterápia hatékony megoldásának .

Hellinger kezdetben nem standardizálta a módszert, nem védte le, nem írt le sablonos szabályokat, hiszen minden helyzet, minden eset más és más, minden ember egyedi.  A terápiáról kezdetben kollégái írtak, a csoportos foglalkozásokon elhangzottak és lezajlott folyamatok alapján, azóta ő maga is több könyvet megjelentetett.

Mára saját iskolát alapított Hellinger Sciencia néven, a szellemmozgás módszerét levédették, csak náluk tanulható.

Bert Hellinger, Hellinger, Sophie Hellinger, családállítás, családfelállítás

A módszerről itt olvashatsz bővebben, ebből az írásból  pedig megtudhatod, hogyan zajlik a munka.