Hogyan működik a morfogenetikus mező?

A morfogenetikus mezőket a morfikus rezonancia kapcsolja össze, mely a hasonló hat a hasonlóra elven alapul.

morfogenetikus, morfikus, mező, rezonancia, családállítás, sheldrake, Hellinger, családfelállítás, szellemi mező

Mindez azt jelenti, hogy a mezők struktúrája rendelkezik egy kumulatív emlékezettel, magában foglalva mindazt, ami az adott fajjal a múltban történt.

Vagyis, ha pl. egy faj egyede elsajátít egy új viselkedés mintát, ez meg-változtatja az adott faj oksági mezejét, létrejön egy új minta. Ha e viselkedés sokszor ismétlődik, akkor morfikus rezonanciája kihathat az egész fajra, másutt is megjelenik ugyanaz a minta (ld. 100 majom vagy angliai cinegék).száz majom elve, morfogenetikus mező, morfikus mező, rezonancia, családállítás, Sheldrake, Hellinger

Ez az elmélet ráadásul nemcsak élőlényekre érvényes, hanem kristályokra, molekulákra, vagy akár az atomokra is.

Sheldrake következtetése az, hogy a morfogenetikus mezőkön keresztül a tudatunk nemcsak saját tudatunkhoz kötődik, hanem összeköttetésben áll más lényekkel és a környezetünkkel is, így képes a közös emlékezetmezővel való kapcsolattartásra.

A mezők időben és térben összetartják és szervezik az adott rendszer részeit, és emlékeket őriznek a korábbi hasonló rendszerekről.

rezonancia, összeköttetés, morfogenetikus mező, családállítás, családfelállítás, rend, szellemi mezőAz emberi társas csoportok (pl. családok) egyfajta kollektív emlékezetet örökölnek ezen mezők révén. Az ősök cselekvésmódjai, hiedelmei és szokásai befolyásolják a jelenbeli viselkedést, mégpedig tudatos és tudattalan szinten egyaránt.

Az elmélet nagyon hasonlít Jung kollektív tudattalanjára, azonban meghaladja azt, mivel túllép az emberiségen – a feltételezés szerint az egész Univerzumra érvényes, hogy minden mindennel összeköttetésben van, nem pusztán az emberekre.

Érdekesség:

Bert Hellinger és Rupert Sheldrake az Első Nemzetközi Család- és Rendszerfelállító Konferencián (2003. Wiesloch) egyetértettek abban, hogy a Sheldrake által morfogenetikus mezőnek leírt jelenség megegyezik a Hellinger-módszer által családfelállításoknál használt szellemi mezőnek nevezett jelenséggel.